Whiskysnus – här är allt du behöver veta!

Whisky som smaksättare i snus är ett intressant och givet inslag i dagens snussortiment. Genom historiens gång har tillverkare testat sig fram med olika aromer och smaksättare men det är först på det glada 90-talet som whisky blir tongivande i snusvärlden.

När började vi se snus med whiskysmak

Whiskyn som dryck har till skillnad från snuset en relativt kort historia i Sverige. Whisky förekom inte i svenska språket alls innan 1850-talet och det var först runt 100 år senare det blev en riktig folkdryck.

Snus har som sagt genom alla tider smaksatts med olika ämnen och whisky får man nästan säga är självklar som smaksättare. Svenska Tobaksmonopolet lanserade 1973 ett snus som hette Smokeless Whisky. Den allra första portionssnusen genom tiderna. Produkten tillverkades dock inte under någon lång tid utan slutade säljas 6 år senare, 1979. Idén med portionssnus hade blivit en flopp. Kundundersökningar som gjordes visade dock mer missnöje med smaken än av själva påsen. Och med facit vet vi ju att portionssnuset lever vidare ända sedan starten.

Namnet på snuset, Smokeless Whisky, antyder att snuset skulle ha smak av whisky, dock hittar vi ingen info om detta men spekulerar i att det mycket väl kan ha varit snus med Whiskysmak.

Probe blir Mackmyra
Det skulle sedan dröja fram till 1984 då varumärket Catch lanserades med smaker som till exempel lakrits innan nya smaksättare skulle komma att bli aktuella igen. Catch blev en succé och flera aktörer tog vid och började profilera sig och stärka sitt varumärke.

En strategi var att kunna erbjuda någonting nytt, smaker som tidigare inte varit förknippade med snus. Det här blev startskottet för Probe Whiskey snus som lanserades 1994. Probe var så vitt vi vet det första kommersiella snuset med whiskysmak i modern snustid. 2016 ersattes Probe Whiskey snus av General Mackmyra som var tidigt ute att samarbeta med whiskyproducenter.

Andra varumärken som blivit populära
Conny Andersson, frilansande masterblender är en framträdande person när det kommer till snus smaksatt med whisky. Conny har tagit fram Crafted Snus Whisky som hämtar sina smaker från det skotska höglandets single malt whisky. Tobaken har lagrats i begagnade whiskyfat innan det skärs och blandas till den slutgiltiga produkten.

Vi har även General Mackmyra som vi nämnde tidigare, en produkt där Swedish Match samarbetat med vårt svenska whiskydestilleri Mackmyra. Att låta masterblenders samarbeta utanför sitt respektive område är, om du frågar oss, helt genialiskt. Erfarenheter och kräsna gommar förenas och skapar det bästa utav två världar.

Whisky snus – skillnader mot vanligt snus

Vissa snussorter har en rökig karaktär som påminner lite om whisky. Värt att tillägga är att det kan vara svårt för en otränad gom att känna skillnad i smak. Rökighet, sherry, ceder och ek, toner som ibland nämns i en smakbeskrivning kan vara förvirrande.

Skillnaden ligger i tillverkningsprocessen. Whiskysnus marineras ofta i arom som på något sätt kommer direkt från whiskyn. Antingen som färdig produkt eller att t ex tobaksbladet lagras i begagnade whiskyfat.

Rökighet i smaken från whiskyn är vanlig, även inslag från tjära, ek, nötighet, cigarr och espresso nämns av de som provat whiskysnus som smakattribut.

Klassiska tobakstoner såsom bergamott, jordnyanser och peppar är inte lika framträdande.

Whiskysnus passar bra till
Vi som konsumenter vill prova nya saker samtidigt som en tillgänglig marknad gör oss medvetna. Korta svaret så är det högst subjektivt och vår rekommendation är att du provar dig fram för att hitta smakkombinationer som kittlar ditt smaksinne.

Det har på senare år blivit vanligare med dryckesprovningar i kombination med snus. Det vi främst ser är provningar av öl och whisky i kombination med snus.

Whisky snus gifter sig väl med en del ölsorter. Vin däremot (vi gillar goda viner också) har en egen smakfauna som helst ska avnjutas utan smakföroreningar.

Göra eget snus med whiskysmak

Att göra eget snus är en tämligen enkel process. Det är få ingredienser och snabbt tillverkat. Men kan du göra eget snus med whiskysmak? När du gör eget snus blandar du bara i vatten, salt och din valda snusarom så är ditt snus sedan färdigt efter 2 dagar i kylen. Men vilka olika typer av smakaromer finns och kan man göra en egen på whisky? Det kan vara en rolig process att göra sitt eget snus där du får smaksätta precis som du vill.

Det vanliga sättet att tillföra arom är genom färdigköpta flaskor för ändamålet. En idé för att få whiskysmak på ditt snus skulle kunna vara att ersätta detta med ren whisky alternativt även blanda med rökarom för att få ett snus med ännu rökigare karaktär. Här gäller det att experimentera sig fram till det man tycker om.

Arom på flaska tillsätts med 1-2 teskedar per kilo snus och smaksätter du på annat sätt kan det krävas både mer eller mindre tillsats om det är till exempel whisky du gör ditt snus på. För att lyckas med det perfekta whiskysnuset kräver det sitt hantverk. Du får dra fram favoritflaskan och börja experimentera!

Kända profiler som lyckats med eget snus och whisky
Någon som lyckats göra succe med eget snus med whiskysmak är trubaduren, snusfabrikören och författaren Bengt Sändh som skrivit boken Bengt Sändhs Snusfabrique – Världens roligaste bok om snus. Bengts väg till att bli mångmiljonär på sin snusfabrik är spännande och längs vägen har smakaromer som både whisky och cognac tillverkats med framgång.