Sting Free snus – motverkar svidande tandkött för snusare

Det blåser in en ny vind av sann innovation över snuslandskapet, Bengt Wiberg som vunnit ett flertal priser och utmärkelser för sin innovationskraft, har tagit fram ett skyddande membran som skyddar tandköttet för dig som snusar eller använder nikotinportioner.

“Tandläkaren sa ‘jag ser att du slutat snusa’, vilket inte var sant, kommenterar Bengt skrattande.”

Bengt Wiberg är uppfinnare och patentinnehavare av Sting Free-teknologin. Han berättar att hans tandkött började värka och bli väldigt irriterat efter att ha snusat i flera år. Något han ville kunna fortsätta med då det har hjälpt honom att hålla sig borta ifrån rökning.

Efter ett tandläkarbesök kommer Bengt hem och är bedrövad då tandläkaren rekommenderat honom att sluta snusa för att inte orsaka värre skador. Han får då snilleblixten att sätta ett plåster på snuspåsen, över den sidan som trycker mot själva tandköttet. Han märker till sin lycka att det faktiskt tog bort känslan av sveda och vid återbesök hos tandläkaren ett år senare konstateras det för honom att tandköttet och munslemhinnan inte uppvisade några skador längre. “Tandläkaren sa ‘jag ser att du slutat snusa’, vilket inte var sant”, kommenterar Bengt skrattande.

Sting Free Snus – en smart innovation

För att gå rakt på sak, Sting Free-teknologin innefattar snuspåsar vars syfte är att ta bort, eller åtminstone lindra svidandet mot tandköttet som uppstår när snuset ligger under läppen.

Påsarna har en skyddande sida som skall placeras mot tandköttet. Detta skyddande lager är något som implementeras i tillverkningsprocessen.

Det skyddande lagret i sig består av ett 0,025 millimeter tjockt membran som uppfyller alla krav från EU, FDA och är godkänt av livsmedelsverket. Bengt har dessutom under produktutvecklingen haft hjälp och stöd av flertalet tandläkare. Det fina med teknologin är att den kan appliceras på samtliga portionerade snussorter och nikotinportioner.

Varför svider tandköttet av snus?

Munslemhinnan innefattar alla ytor i vår mun. För att den skall kunna absorbera nikotinet effektivt krävs det att innehållet i nikotin påsen har ett högre pH-värde än vad man naturligt (pH värde-7) har i munnen. Det är här skon börjar klämma för att ju högre pH-nivå innehållet i påsen har, desto snabbare nikotinupptagning. Nackdelen med ett högre pH-värde är att snuset svider och tandköttet blir irriterat.

Enligt en sammanfattande artikel av Swedish Match om rådande forskning är det dock inte bara pH-värdet som bidrar till att det svider utan även nikotinet i sig. Graden av munslemhinneskada ökar med såväl ökande pH som nikotinhalt i snuset. Sist men inte minst har vi olika typer av smaker och aromer som förstärker svedan, som tex. mint, mentol, mynta, ingefära.

Finns det en efterfrågan från konsumenterna?

Vid sidan av innovationen har Bengt även gjort en omfattande enkätundersökning bland snusare och användare av nikotinportioner för att kunna påvisa att det faktiskt finns ett behov och en efterfrågan på en lösning av problemen med obehaglig sveda och irriterat tandkött. Vi på Allt om snus har fått ta del av hela undersökningen.

Hittills har ca.1000 svenska män och kvinnor som snusar svarat på undersökningarna, varav 36% är kvinnor. Vid frågan “Om det någon gång har svidit när du har snusat, oavsett när det sved, hur upplevde du då själva svidandet?” svarade majoriteten hos både män och kvinnor att det var obehagligt. 

– Boom! säger vi då, solklar indikation på ett problem som kräver en lösning för en njutningsbar produkt.

Vidare till nästa fråga, “Har du under 2021 någon gång oroat dig för din munhälsa kopplat till ditt användande av snus/nikotinpåsar?”. Här svarar 2/3 av kvinnorna ja och nära hälften av männen ger samma svar. Ännu en klar indikation på ett problem som kräver en lösning.

Skulle man dyka djupare i sådana här undersökningar kan man i efterhand inte påstå något annat än att det finns ett behov och en efterfrågan på en lösning kring svidande och dålig munhälsa.

Vi på alltomsnus.se konstaterar att Sting Free-teknologin ser ut att gå en ljus framtid till mötes.

När ser vi Sting Free på marknaden?

Swedish Match tecknade redan för flera år  sedan ett icke-exklusivt licensavtal för att kunna ta fram produkter med patentets teknologi. Bengt och hans kollegor har sedan vunnit patent-godkännande i Sverige och USA och snart hela Europa för att säkra sin uppfinning. Under 2021 så gjordes en ägarspridning för att få in nytt kapital i bolaget och ge skjuts åt patentansökningar men framförallt, säkra fler icke-exklusiva licensavtal med andra tillverkare.

Vi frågade Bengt om det finns några produkter idag som använder sig av Sting Free och han svarade “Tyvärr har vi varit lite naiva och trott att alla snustillverkare skulle vara intresserade av våra lösningar på vanligt förekommande problem med snusandet men ingen har agerat, även om Swedish Match har en outnyttjad icke-exklusiv licens på tekniken. Vi har därför bestämt oss för att visa världen “proof of concept” genom att lansera en egen produkt under varumärket Stingfree och kommer att lansera denna i Sverige senast i höst. De senaste åren har vi uppvaktats av flera tusen snusare via mail, telefon och sociala medier. Det är därför extra glädjande att få berätta den stora nyheten.”

Framåtlutat i en trött bransch

Sting Free verkar, enligt oss på redaktionen, bli den största grejen sedan portionssnuset lanserades. Äntligen något som lyckas särskilja sig från övriga genom att inte bara vara ännu en smakvariation.

Den innovativa utvecklingen i snusbranschen på senare har med handen på hjärtat inte varit annat än trögflytande. Snuset blir vitare och nya smaker, coolt. Vi på alltomsnus.se har haft en längtan efter att se något mer storslaget på innovationshyllan och med Sting Free har vi något nytt att sätta under läppen!

Vi spår en ljus framtid för Bengt och hans team, Stingfree har lovordats av både tandläkare och tidigare rökare som en lösning på de utmaningar som finns med att få folk att sluta med cigaretter, för att inte tala om snusare som fått problem med sin munhygien på grund av brukandet av snus.

On Sting Free AB

Sting Free AB är ett svenskt Startup företag som grundades av Bengt Wiberg, en pensionerad ekonomichef och livslång snusanvändare. Bengt är också är uppfinnaren av tekniken och är huvudägare. Bengts son Daniel Wiberg är VD. Den patentgodkända tekniken täcker en ny och förbättrad portionspåse-teknologi där den ena sidan av portionspåsen är ogenomtränglig för vätskor. Produkter som kan använda denna teknik inkluderar snus, nikotinportioner (All White), CBD etc. Detta gör det möjligt för tillverkare av portionsförpackade orala nikotinprodukter att enkelt skapa nya produkter med helt andra egenskaper än de som för närvarande finns på marknaden. Det viktigaste attributet med dessa nya egenskaper är att den ogenomträngliga sidan tar bort den svidande känslan på användarens tandkött och munslemhinna, som är vanligt för de flesta av dessa produkter. Dessutom tillåter tekniken tillverkare att förbättra smaker, pH-nivåer och nikotin-frigöringsprofiler eller kombinationer därav för sina portionsprodukter.

Mer info på: www.stingfreesnus.com samt Sting Free Snus på FacebookYouTubeTwitter och Instagram.

Kontakt: info@stingfreesnus.com