Philip Morris visar köpintresse för Swedish Match

Det amerikanska tobaksbolaget Philip Morris har fått upp ögonen för Swedish Match som nu klargör nu att det finns långtgående diskussioner om att lägga ett bud.

Avanza.se rapporterar att det har pågått en tids spekulationer och att nu styrelsen bekräftar att det pågår diskussioner med Philip Morris genom ett pressmeddelande som kom ut den 11 maj.

I ett uttalande från styrelsen i Swedish Match så blir aktieägarna rekommenderade att tacka ja till erbjudandet som getts. Erbjudandet, som är ett s.k. offentligt kontanterbjudande, riktar sig till aktieägarna och går ut på att de överlåter sina aktier i Swedish Match till Philip Morris till ett värde av 106 kr per aktie. För att erbjudandet skall bli verklighet har Philip Morris ställt ett villkor om att bli ägare till mer än 90 procent av det totala antalet aktier tillgängliga.

Aktieägarna ombeds nu att ta ställning till erbjudandet under tiden som Philip Morris gör en genomlysning av bolaget. Accept-perioden för erbjudandet inleds i slutet av juni och pågår till slutet av september. Det är först då vi vet om köpet går igenom.

Budet på 106 kr per aktie från Philip Morris innebär ett potentiellt förvärv motsvarande ca 160 miljarder kronor. Om affären går igenom så betyder det en ytterligare konsolidering av den globala tobaksmarknaden och i svenska mått, en rekordaffär av rang.

Det sista i den här uppköpsracet är nog inte sagt ännu enligt Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza. Han spår att det kan komma fler bud från internationella bolag på svenska aktörer inom tobaksindustrin.