Philip Morris köper Swedish Match

Nu ser det ut att vara klart att Philip Morris förvärvar vårt svenska tobaksbolag Swedish Match. Med köpet så blir Philip Morris största enskilda ägare med 82,6 procent av det totala antalet aktier. En spännande tid väntar snusbranschen med stora, internationella ägare.

Tidigare i våras rapporterade vi om att Philip Morris visar köpintresse för Swedish Match genom att lämna ett konkret bud om 106 kronor per aktie (motsvarande 161 miljarder kronor). För att erbjudandet skulle förbli giltigt så ställde Philip Morris som krav att få bli ägare till mer än 90 procent av aktierna.

Erbjudandet anses för lågt av större ägare

Aktieägarna har varit långt ifrån överens om erbjudandet och flera röster hördes under betänketiden. Flera större ägare anser budet som för lågt. Philip Morris höjde då budet i mitten på oktober till 116 kr per aktie för att försöka gå flera ägare tillmötes. Det är främst stora ägare och hedgefondsförvaltare som varit skeptiska till erbjudandet. Alltomsnus.se har pratat med flera medarbetare på Swedish Match som även är aktieägare och de välkomnar erbjudandet som anses vara tillräckligt högt.

Det ser onekligen ut som att de större ägarna förväntar sig mer medan småspararen och små andelsägare verkar nöjda med erbjudandet, baserat på den information vi tagit del av.

EU och Finansinspektionen ger affären godkänt

Som det ser ut just nu så kommer affären genomföras, EU-kommissionen och svenska Finansinspektionen har inte kommit med några invändningar. Erbjudandet stod fast så länge mer än 90 procent av aktierna kunde förvärvas, trots att det villkoret inte infriades så väljer Philip Morris att gå vidare med affären och köper 82,6 procent av aktierna.

Acceptfristen på budet har förlängts till den 25 november för de aktieägare som ännu inte tagit ställning eller tackat nej. Samtidigt justeras vederlaget för kommande accepter på grudn av en planerad utdelning på 0,93 kronor per aktie med avstämningsdag den 14 november enligt nyhetsbyrån TT.

Philip Morris Internationals VD, Jacek Olczak har tidigare sagt att verksmaheten skall stanna i Sverige, det finns inga anledningar att flytta den, rapporterar SVT.se.