Recension av General Mackmyra

Här på redaktionen har vi haft under de gångna veckorna snöat in på whiskysnus. Vi bestämde oss för att köpa in en del sorter för att testa och delge våra tankar. Först ut är General Mackmyra från Swedish Match, en produkt som togs fram för att fira Generals 150-årsjubileum.

Vi inleder med att berätta lite mer om Mackmyra, detta häftiga svenska bolag som var först i Sverige med att producera maltwhisky.

Mackmyra whiskydestilleri

Historia och ursprung
Mackmyra är Sverige första, riktiga whiskydestilleri och grundades i slutet på 90-talet. Vi hör ofta fantastiska historier om hur bolag grundas i garage och källare och Mackmyra delar en snarlik beskrivning. Mackmyra startades av ett kompisgäng med ett delat intresse för whisky. Under en av deras skidresor så föddes ideén till att kanske försöka sig på att tillverka en egen, svensk whisky.

En djärv idé att förverkliga, en väldigt traditionell bransch med många som förmodligen inte trodde att det skulle bli något vettigt av till synes, en ganska galen idé. Med åren är det nog många som fått äta upp sin hatt då de hade galet fel för Mackmyra är numera internationellt erkända som ett genuint whiskydestilleri.

Tillverkningsmetoder
Mackmyra är känt för att använda svenska, lokala ingredienser. Ek, korn och vatten såklart, men även röksmaken som får sin prägel från lokal torv och enris. Deras tillverkningsprocess är unik i sitt slag genom att destilleringen sker med hjälp av gravitationen. I en cirka 35 meter hög byggnad “faller” råvarorna mot marken och blir till råsprit.

Sortiment
Mackmyra finns idag i 4 stycken standardsorter på Systembolaget, Svensk EK, Svensk Rök, Mack och Brukswhisky. Utöver det kan du även bli fatägare som ger dig friheter att sätta din egen prägel på din whisky.

Test av General Mackmyra snus

Generals samarbete med Mackmyra gjordes som en del av ett jubileum för General som snus. Det introducerades till marknaden redan 2016 då General fyllde 150 år. För den som inte är så insatt så betraktas framtagandet av snus som ett hantverk. Yrkesrollen masterblender till namnet används även inom whiskytillverkning. Samarbetet grundar sig i att masterblenders från Swedish Match och Mackmyra tog fram en produkt tillsammans. Det är för branschen, de välkända masterblenders Lars Jonsson och Mattias Schberg från Swedish Match tillsammans med Angela DÓrazio från Mackmyra, som ligger bakom utvecklingen av produkten.

Resultatet av samarbetet visar sig i ett whiskysnus med starka rötter av den klassiska smaken från General men med många intressanta nyheter. General Mackmyra lös är malt med samma tjocklek och vid en första anblick så går det inte skilja dem åt.

Den första skillnaden vi noterar är att tobaksdoften är något syrligare med ett rökigt inslag. För dig som är välbekant med Mackmyras maltwhisky Svensk Ek så kan du snappa upp samma toner från dosan. Snuset bär även dofter som påminner stundtals om torkad frukt.

General Mackmyra finns både som lös och original portion, vi har testat båda. Hur är det då att baka en prilla General Mackmyra? Jo, känslan är densamma som originalet, vi känner oss hemma. Redan direkt så känner du en distinkt smakskillnad, den något rökiga och syrliga smaken slår igenom med en gång. Smaken håller i sig länge och whiskyn gör sig påmind hela tiden.

Omdöme och slutsats
På det stora hela är det här ett mycket intressant samarbete som vi gärna ser mer utav. Att ta fram spännande produkter i branschöverskridande samarbeten är kanske inget nytt i många andra branscher men för snustillverkningen är det unikt.

General Mackmyra Lös överraskade oss väldigt positivt med en spännande touch av smaker som adderats till den klassiska, jordnära smaken. Extra spännande blir det när du kombinerar en prilla med en whisky från Mackmyra eller tillsammans med lite mörk choklad med en uttalad kakaokaraktär.

General Mackmyra kommer också som ett portionssnus. Här slår inte whiskytonerna igenom på samma sätt och lämnar en del att önska. Portionerna skiljer sig inte lika distinkt från originalet som den lösa varianten.

Betyg

General Mackmyra Lös: 8/10 dosor

General Mackmyra Portion: 7/10 dosor