Bryta en vana – Så lång tid tar det

Idag har det gått exakt 21 dagar sedan nyår då många av oss gav ett nyårslöfte eller två. Och det är så här lång tid det tar att bryta löftena eller att lyckas med dem. I alla fall om man ska tro på alla de teorier som säger att det tar 21 dagar att skapa…

Detta nyår var avlade många ett löfte om att sluta snusa och för många har det nog inte gått särskilt bra. För om du ska bryta en vana behöver du ha en plan och en strategi för hur du ska lyckas och det var det många som missade där vid 12-slaget. Vid den här tiden, runt 21 dagar efter nyår, det är då många suckar djupt när de inser att de inte kommer lyckas och ger upp sina löften.

Bryta en vana – så gör du

Tappa inte hoppet, det är inte för sent. Det som är nyckeln till att lyckas är som sagt att du behöver en strategi och en plan. Det är också lättare att börja med något nytt än att sluta med något så en bra idé är att tänka på hur du formulerar dina mål. Många av dem som vid 12-slaget skulle sluta snusa hade behövt en strategi lämplig för att just bryta en tobaksvana.

Hur lång tid tar det då att bryta en vana?

Anledningen till att det sägs ta 21 dagar att sätta en ny vana är enligt studier för att det tar så lång tid att acceptera ett sjukdomsbesked och detta sägs då även gälla nya vanor generellt. Sedan kan man ju såklart kämpa med att bryta beteenden eller skaffa nya vanor långt mycket längre tid än så, men här har vi en slags gyllene brytpunkt. Enligt psykologiforskaren Phillippa Lally och hennes studie ”How are habits formed: Modelling habit formation in the real world” så varierar det mellan 18 och 254 dagar att forma en ny vana. Så ge inte upp dina nyårslöften ännu. Kämpar du med dem och de känns svåra att hålla så sätt dig ner en stund, se om du kan formulera om dina mål och titta på hur din plan ser ut. Vilka förändringar behöver du göra och hur ska du lyckas de dagar det känns extra kämpigt?

Det spelar egentligen ingen roll om det tar 21 dagar, 100 dagar eller till och med ännu längre än så, det viktiga är att du vill göra en förändring, att du verkligen vill nå dina uppsatta mål och att du längs vägen kan hitta motivation och beslutsamhet för att genomföra de förändringar som krävs. Då kan du i slutändan, oavsett hur lång tid det tar, vara glad och stolt över din utveckling.