Black Week – Årets spektakel är igång!

Black Friday är numera ett vanligt inslag i svensk konsumenthandel och har år efter år slagit helt osannolika rekord. Särskilt i näthandeln såg vi makalösa siffror under pandemin, något som nu verkar ha lagt sig lite. Redan 2021 såg prognoserna ut att visa på en minskning, 2022 skiljer sig inte utan även i år blir…

Hur ser snusbranschen på denna högtid i konsumtionens tecken då undrar du? Till att börja med så är snus den typ av varor som fortfarande domineras av fysiska försäljning. Även om e-handeln växer inom varu-segmentet så är det många år kvar till vi ser samma andel näthandel som exempelvis kläder och smink.

Black week och snus tidigare år

Tidigare år har dock e-handelsaktörerna uppmärksammat Black Week i snusbranschen. Det har varit vanligt med kampanjinsatser och starka erbjudanden runt högtiden. Tillverkare och återförsäljare har arbetat med all sorts marknadsföring såsom nyhetsbrev och annonser. Värt att nämna är att det är då inom kategorin tobaksfritt snus och inte vanligt snus. Eftersom nikotinpåsar eller vitt snus som det också kallas, inte har omfattats av tobakslagen har det inte varit förbjudet att marknadsföra produkterna.

I år är det dock annorlunda eftersom att regeringen införde hårdare reglering den 1 augusti. Regleringarna innebär kortfattat att tobaksfritt snus nu skall betraktas som vanligt snus när det kommer till åldersgräns och regler om marknadsföring.

Årets Black Week i snusbranschen

Hur årets Black Week kommer bli för snusbranschen återstår att se. Vi på alltomsnus.se förväntar oss en mer återhållsam inställning bland försäljarna, både när det kommer till erbjudanden och marknadsföring. Vi passade på att lyfta frågan med Kristoffer Daal på konsumentupplysningssajten Prilljägaren.se för att se om våra insikter stämmer.

På frågan om Prilljägaren.se märkt av någon förändring hos återförsäljarna så svarade Kristoffer att de “sett en ökad aktivitet i prisjusteringar den senaste tiden från många olika återförsäljare.”

Prilljägaren.se ser också en ökad tillströmning av trafik och framförallt sökningar på webbplatsen. Det är inte orimligt att anta att det har att göra med den kommande perioden.

“Vi har också observerat att det är mer vanligt att enbart exponera segmentet tobaksfritt snus i samband med Black Week. Vi följer prisutvecklingen noggrant som vanligt och uppdaterar löpande på webbplatsen. Priser justeras flera gånger under dagen så vi hoppas kunna hänga med bra här ifall det blir stora rörelser. Ökad trafik och fler prisuppdateringar är något vi har tagit höjd för så vi känner oss väl rustade.”

Vi har också varit i kontakt med snus-återförsäljaren Minprilla.se för att få ta del av deras syn på den kommande veckan. Grundarna sammanfattar det så här:

“Black Week är inget som vi aktivt arbetar med eftersom vår bransch inte får marknadsföra sig på det sättet med korta kampanjer och rabatterade priser. Vi har istället en prisgaranti året runt som innebär att vi kompenserar kunden om han eller hon hittar ett billigare pris någon annanstans.”

“Även om priset är en konkurrensfaktor så handlar våra kunder av oss på grund av att vi har tillförlitliga och snabba leveranser, det säger våra kunder är viktigare än priset. Något annat som kunderna uppskattar är att vårt snus är så färskt som det bara kan bli genom att det levereras direkt från Sveriges huvudlager för snus”

“Att vi blivit utsedda till bäst i klassen vad gäller kundservice och fått högsta betyg i branschen via Trustpilot tycker vi säger mycket om att vi lyssnar på våra kunder och gör mycket rätt” säger Egil som är ansvarig för kundservicen på Minprilla.se

Datum och fakta om Black Week, Black Friday och Cyber Monday

Black Week 2022
Black Week börjar i år den 21 november och pågår till söndagen den 27 november. Det är ett relativt nytt begrepp och förmodligen uppstod det då både näthandel och fysiska butiker upplevt stora, tillfälliga anstormningar av konsumenter som vill ta del av erbjudanden. Genom att sprida ut flera erbjudanden och kampanjer över en längre tid så minskar de tillfälliga belastningarna på butikerna.

Black Friday 2022
I år inträffar Black Friday den 25:e november. Det är alltid lagt till fredagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving.

Cyber Monday 2022
Cyber Monday syftar till måndagen efter helgen med Black Friday. I år betyder det måndagen den 28:e november.